Leidraad over installatie en het gebruik van camera's

Deze leidraad bevat belangrijke informatie over de wettelijke verplichtingen die op u rusten als beheerder/gebruiker van een camerasysteem.

Deze leidraad is er niet voor bedoeld u een uitgebreide uitleg van de toepasselijke privacywetgeving, danwel juridisch advies te geven. Als u vragen hebt of onzeker bent als het gaat om voormelde zaken, dan adviseren wij u juridisch advies in te winnen en de adviezen te raadplegen die zijn gepubliceerd door uw plaatselijke toezichthoudende autoriteit voor gegevensbescherming: De Autoriteit Persoonsgegevens (www.autoriteitpersoonsgegevens.nl). U kunt (daarnaast) ook de richtlijne lezen die zijn opgesteld door het Europees Comité voor gegevensbescherming over de verwerking van persoonsgegevens.

1.Verisure-camerasystemen

Wij hebben deze leidraad opgesteld om u te helpen begrijpen hoe u uw Verisure-camerasysteem moet gebruiken in overeenstemming met de wetgeving inzake gegevensbescherming. In deze toelichting betekent "u" u (onze klant) en "wij" en "ons" betekent Verisure.

2.Wetgeving inzake gegevensbescherming

- Wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR), regelt het verzamelen, gebruiken en verwerken van persoonlijke gegevens.

- Deze wet- en regelgeving is bedoeld om het recht op privacy van personen te beschermen. Zij legt wettelijke verplichtingen op aan uw gebruik van camera's, waaronder als het gaat om de plaatsing, de vereiste mededelingen (bewegwijzering) in de bewaakte/gemonitorde ruimte en de manier waarop gegevens kunnen worden gebruikt en gedeeld.

- Als u het systeem binnen uw privé-huishouden gebruikt, zijn de wetten inzake gegevensbescherming mogelijk niet op u van toepassing, zoals we hieronder nader beschrijven.

3.Installatie en plaatsing van de camera's
- De plaatsing en positionering van camera's is zeer belangrijk vanuit het oogpunt van gegevensbescherming. Camera's kunnen namelijk beelden vastleggen waarvan mensen misschien niet verwachten dat ze worden opgenomen.

- Onze beveiligingsexperts zullen u helpen adviseren over hoe de camera's het beste geplaatst en gepositioneerd kunnen worden en hoe u de instellingen kunt gebruiken waarmee bepaalde gebieden kunnen worden vermeden. Zij zullen deze ondersteuning graag bieden op basis van hun ervaring met het adviseren van andere klanten in soortgelijke situaties als onderdeel van de installatie van het systeem. Als beheerder/gebruiker van het systeem, hebt u echter uiteindelijk de controle en verantwoordelijkheid over het gebied dat door de camera's wordt bewaakt/gemonitord en de toegang daartoe (en dus over wie kan worden gemonitord en opgenomen). U moet zich deze verantwoordelijkheden eigen maken.

- Wij raden u zeer aan om, zodra het systeem door onze beveiligingsexperts is geïnstalleerd, de locatie, de plaatsing of het gezichtsveld van geen van de camera's te wijzigen.

- Als u echter zelf camera's installeert of verplaatst, maar hoe dan ook, zijn er enkele eenvoudige beginselen om in gedachten te houden bij het rechtmatig plaatsen van camera's, te weten:

i. plaats camera's alleen op plaatsen waar u zich zorgen maakt over een veiligheids- of beveiligingsrisico (bijv. potentieel kwetsbare ingangen, uitgangen of ramen);

ii. beperk het gezichtsveld van de camera tot gebieden binnen uw eigendomsgrenzen en voorkom dat naburige panden en/of erven in de gaten worden gehouden. Sommige camera-instellingen kunnen hierbij helpen door bepaalde gebieden in het zicht te maskeren;

iii. plaats geen camera's in gebieden waar mensen redelijkerwijs niet verwachten dat er beelden worden vastgelegd;

iv. vermijd plaatsing van camera's in ruimten die gevoelig liggen vanwege de aard van de ruimte en de persoonlijke activiteit die daar plaatsvindt, b.v. in of nabij slaapkamers, toiletten, wellnesszones, kleedkamers of andere gevoelige ruimten waarvan mensen verwachten dat deze privé blijven;

v. plaats geen camera's op plaatsen die uitzicht bieden op openbare recreatieve ruimten - bijvoorbeeld openbare parken, openbare banken of buitentafels van cafés;

vi. wees bijzonder voorzichtig bij het plaatsen van camera's in gebieden waar zich kinderen of kwetsbare volwassenen bevinden, omdat deze personen extra bescherming genieten uit hoofde van de privacywet- en regelgeving;

vii. als er meerdere bewoners op de locatie zijn (bijv. het is een gedeelde, gemeenschappelijke ruimte of gebouw), bent u verantwoordelijk voor het verkrijgen van toestemming voor het installeren van het systeem van deze andere eigenaren/bewoners van het pand.

Audio
- Bepaalde Arlo-camera's hebben een ingebouwde microfoon die, wanneer geïntegreerd met de bewaakte alarmservice van Verisure, standaard is uitgeschakeld. U kunt deze instelling wijzigen, maar let op dat u geen relevante lokale wetten overtreedt.

Video deurbel camera’s
• Bovendien moet u bij het (her)configureren of zelf installeren van een video deurbel camera er altijd naar streven de  'dekking' van openbare ruimten (bijv. straat), gemeenschappelijke ruimten (bijv. gedeelde eigendommen/ een lobbyruimte) en andermans eigendommen (de tuin, ingang of huis van de buren) tot een minimum te beperken door:
-het gebruik van de schuine bevestiging, die wordt meegeleverd en in de doos van de video deurbel zit, om het gezichtsveld van de camera schuin te zetten;
-het aanpassen van de volgende camera-instellingen (met behulp van de Arlo App & Web), om:

o het gezichtsveld bij te snijden;

o de pixellatie van de video aan te passen (waardoor de beelden minder gedetailleerd worden);

o de instellingen voor bewegingsdetectie van de camera aan te passen om te voorkomen dat video wordt opgenomen wanneer er beweging wordt gedetecteerd in dergelijke gebieden.

4.Als u een 'huishoudelijke gebruiker' bent
- Als u Verisure-camera's alleen in uw privé huishouden installeert en gebruikt (zuiver persoonlijke of huishoudelijke activiteit), is de privacy wet- en regelgeving (waaronder ook de AVG) mogelijk niet op u van toepassing. De reden hiervoor is dat de privacy wet- en regelgeving zich niet uitstrekt tot gegevens die uitsluitend in de eigen thuissituatie worden vastgelegd en gebruikt. Dit staat bekend als de " Vrijstelling voor huishoudelijke activiteiten".

- Als dit aan de orde is, bent u niet wettelijk verplicht om te voldoen aan de verantwoordelijkheden die in deze leiddraad worden beschreven, hoewel u de camera's nog steeds op verantwoorde wijze moet gebruiken om de privacy van anderen te beschermen.

- Houdt er rekening mee dat de vrijstelling voor huishoudelijke activiteiten slechts beperkt is; de privacy regels kunnen immers van toepassing zijn als u:

o toezicht houdt op de activiteiten van werknemers of huishoudelijk personeel dat binnen uw huishouden werkt,

o beelden vastlegt van buiten uw woning,

o beelden deelt op sociale of andere openbare media.

5.Kennisgevingen/bewegwijzering
- U moet waarschuwingsmeldingen/kennisgevingen/-borden in de ruimten aanbrengen om personen duidelijk te maken dat het gebied wordt bewaakt/gemonitord.

- De borden moeten zodanig worden geplaatst dat zij zichtbaar zijn voor de personen voordat zij de bewaakte/gemonitorde zone betreden.

- Zij moeten basisinformatie bevatten om uit te leggen dat er een bewakingssysteem is, dat u de exploitant/gebruiker van het systeem bent en voor welke doeleinden u de verzamelde gegevens zult gebruiken (b.v. beveiliging van het pand). Zij moeten ook aangeven dat het systeem wordt beheerd in samenwerking met Verisure en dat Verisure toegang heeft tot de beelden in ons alarmontvangstcentrum (onze alarm centrale) indien er een alarm wordt geactiveerd.

- Als u het systeem gebruikt in het kader van de vrijstelling voor huishoudelijke activiteiten (zoals hierboven beschreven), is het nog steeds raadzaam dat u de leden van het huishouden en bezoekers laat weten dat er camera's in uw huis in werking zijn.

6.Beelden van het camerasysteem bekijken
- Verisure-camera's beschikken over de mogelijkheid deze op afstand te bedienen, waardoor u, afhankelijk van het type camera, beelden en/of audio kunt vastleggen en opslaan op uw eigen apparaten (bijvoorbeeld via onze app).

- Het is belangrijk dat u deze functies selectief gebruikt, als er een echte noodzaak is om het beeld terug te kijken - bijvoorbeeld als u bezorgd bent dat er een veiligheidsincident is geweest in het pand dat u wilt bekijken of verder onderzoeken. U mag deze functies niet gebruiken om bijvoorbeeld een persoon of zijn gedrag in het gebouw voortdurend te controleren/monitoren.

7.Beveiligingswaarschuwingen
- Als het systeem een beveiligingswaarschuwing afgeeft, kan het personeel van de alarmcentrale van Verisure de beelden bekijken die door het camerasysteem zijn opgenomen om te helpen reageren op de gebeurtenis.

- In onze algemene voorwaarden leest u meer over hoe we het systeem beheren als er een veiligheidsalarm wordt gegeven. Dit kan ertoe leiden dat de camerabeelden worden gedeeld met de politie, hulpdiensten en/of bewakingsdiensten. U dient te begrijpen hoe deze functies werken, aangezien zij een inherent onderdeel vormen van de alarmdiensten die wij aan u leveren.

8.Beheer van beelden die zijn vastgelegd met het camerasysteem
- U moet zorgvuldig omgaan met de manier waarop u door de Verisure-camera's vastgelegde beelden gebruikt en (indien van toepassing) deelt met andere mensen.

- U mag alleen beelden met anderen delen als u er zeker van bent dat openbaarmaking noodzakelijk en gepast is en geen gêne of schade zal toebrengen aan iemand die op de beelden staat.

- Wees vooral en bijzonder voorzichtig met het delen van beelden in een openbare of semi-openbare omgeving, bijvoorbeeld op het internet of in de sociale media.

- Wij raden u aan geen beelden op deze platforms te plaatsen, tenzij u toestemming hebt van elk van de personen op de beelden.

9.Aanvullende verplichtingen als u een zakelijke gebruiker bent of als uw gebruik buiten de "vrijstelling voor huishoudelijke activiteiten" valt
- Als u een zakelijke gebruiker bent, of als u het systeem gebruikt buiten het toepassingsgebied van de vrijstelling voor huishoudelijke activiteiten, moet u voldoen aan de wettelijke verantwoordelijkheden die in de privacy wet- en regelgeving (waaronder de AVG) zijn vastgelegd en die gelden voor “de verwerkingsverantwoordelijke" van persoonsgegevens.

- In deze gevallen is het belangrijk dat u zich vertrouwd maakt met uw wettelijke verantwoordelijkheden volgens de privacy wet- en regelgeving (waaronder de AVG), aangezien het niet correct installeren en gebruiken van het systeem aanzienlijke wettelijke risico’s met zich mee kan brengen.

- Het kan nuttig zijn om informatie te raadplegen van uw lokale toezichthoudende autoriteit voor gegevensbescherming over uw verantwoordelijkheden als verantwoordelijke voor de verwerking.

Naast het volgen van de in deze leiddraad uiteengezette handvatten, zijn er bepaalde aanvullende acties die u mogelijk moet uitvoeren, waaronder:

- Het doen en opmaken van een privacyrisicobeoordeling voordat u het systeem installeert en gebruikt, om aan te tonen dat u een weloverwogen beslissing hebt genomen over waarom u het systeem hebt geïnstalleerd en hoe en waarom het nodig en passend is om gegevens van de camera's vast te leggen en te gebruiken. Dit is met name van belang wanneer in de ruimte kwetsbare personen aanwezig zijn of personen, die een tijd in de ruimte moeten doorbrengen (bijv. werknemers).

- Het opstellen van een privacyverklaring, die kan worden ingezien door iedereen die het gebouw betreedt, om volledig uit te leggen wie u bent, hoe u de door het systeem verzamelde gegevens wilt gebruiken, opslaan en delen en wat de wettelijke rechten van de personen zijn onder de privacy wet- en regelgeving. Ook moet worden uitgelegd dat Verisure toegang heeft tot de camerabeelden als een beveiligingsalarm wordt geactiveerd, om de alarmdiensten, waaronder de opvolging van een alarm, op afstand te kunnen leveren, wat kan inhouden dat informatie wordt gedeeld met de ordehandhavings- (politie etc.), nood-, hulp- en bewakingsdiensten. Deze kennisgeving kan online worden gepresenteerd en/of bij de receptie beschikbaar worden gehouden. Dit vereiste komt bovenop de reeds bovengenoemde mededelingen/borden.

- Als het camerasysteem gevolgen heeft voor het personeel dat in de ruimte werkt, moet u hen rechtstreeks uitleggen hoe het systeem werkt. U moet er ook extra op toezien dat het systeem werkt in overeenstemming met de toepasselijke arbeidswet- en regelgeving en werkpraktijken.

- Zorg ervoor dat u over de juiste processen beschikt om de toegang tot de camera's te beperken tot degenen die het systeem op een "need-to-know"-basis moeten bewaken en deel gegevens alleen met anderen onder strikte controles en voorwaarden.

- Als u beelden opslaat, doe dat dan op een veilige en vertrouwelijke manier met een duidelijk bewaarbeleid, om ze na een passende tijdsperiode veilig te verwijderen of te wissen.

- U moet de wettelijke rechten respecteren die personen hebben, bijvoorbeeld om toegang te vragen tot hun gegevens, deze te wissen of het gebruik ervan te beperken onder de privacy wet- en regelgeving.

- U moet weten wie uw toezichthoudende autoriteit voor gegevensbescherming is en verantwoordelijk zijn voor de communicatie met deze over eventuele zorgen of klachten in verband met de werking van het systeem, met inbegrip van eventuele inbreuken op gegevens.

- Zorg ervoor dat u het camerasysteem regelmatig evalueert om ervoor te zorgen dat het goed werkt en dat u het gebruikt in overeenstemming met de hierboven uiteengezette beginselen.

Al meer dan 20 jaar ervaring in het beveiligen van jouw woning

PRIVACY- EN COOKIE VERKLARING I ALGEMENE VOORWAARDEN
VERISURE 2021