Verisure nieuws
Rookmelders verplicht voor alle woningen vanaf 1 juli 2022
Author
Jurgen
rookmelder verplicht 2022

Bekijk de mogelijkheden

Verplicht vanaf juli 2022 
Vanaf 1 juli 2022 is het hebben van rookmelders verplicht voor alle soorten woningen op elke verdieping in het huis. Voor nieuwbouwwoningen geldt al een verplichting sinds 2003, maar die verplichting geldt dus vanaf juli 2022 voor alle huizen. In dit artikel nemen we je mee in waarom het belangrijk is om een rookmelder aan te schaffen en welke opties als consument je hebt. 

Bestaande bouw
Tot nu toe was het dus dat een rookmelder alleen verplicht was voor nieuwbouw, minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken Koninkrijksrelaties (BZK) wil dat dit ook voor bestaande bouw geldt. De verplichting gaat pas op 1 juli 2022 in, zo geeft de minister huiseigenaren de tijd om zich voor te bereiden. Ook wordt er geanticipeerd op eventuele tekorten bij leveranciers, er moeten naar schatting namelijk miljoenen nieuwe exemplaren worden aangeschaft.   
 
Een rookmelder kan leed voorkomen 
Een woningbrand kan iedereen overkomen, voor sinds het vaker thuiswerken is het aantal woningbranden gestegen (RTL Nieuws). In het eerste coronajaar 2020 werden 66.657 woningbranden gemeld, dat is een stijging van 2,7% ten opzichte van het jaar daarvoor. Het gaat hier om een verschil van 1778 gemelde gevallen, het bedrag per schade lag wel lager. Daarnaast zijn er ook nog een aantal fatale gevallen gemeld.  
 
Geur tijdens slaap 
De geur van brand herkend iedereen en als je die geur te ruikt ga je vaak gelijk kijken waar het vandaan komt, maar wanneer je slaapt is dit anders. Tijdens je slaap staat je reuk ‘uit’: je zal niet wakker worden van ongewone geuren, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld geluid. Wanneer je slaapt is het dus zeer onwaarschijnlijk dat je wakker wordt van een geur in een andere kamer, mede hierom is het zo belangrijk om een brandmelder te hebben. 
 
Beste optie 
Er zijn veel rookmelders op de markt, zo kun je voor een paar euro al een rookmelder kopen bij verschillende retailers. Het is raadzaam om een iets duurdere rookmelder te overwegen, deze rookmelders bieden vele functies om jou en jouw dierbaren te beschermen. Zo kan je bijvoorbeeld jouw rookmelders aan elkaar koppelen, zodat je een alarm ontvangt in elke ruimte van het huis. Wanneer je gebruik maakt van het Verisure alarmsysteem kun je eenvoudig upgraden naar een rookmelder in jouw systeem, als er een brand wordt geconstateerd door de meldkamer wordt deze direct doorgezet naar de hulpdiensten. Wanneer jij niet thuis bent is dit dus een erg belangrijke functie, de hulpdiensten zullen ingelicht worden en zullen vervelende situatie's voorkomen.    

 

Verisure rookmelder

Een rookmelder is vanaf 1 juli 2022 verplicht, vraag hier jouw offerte aan voor een Verisure alarmsysteem waarbij de rookmelder is aangesloten aan de meldkamer. Als een brandmelding geverifieerd wordt door onze meldkamer wordt de melding direct doorgezet naar de politie, hiermee zorg je ook dat jouw dierbaren veilig zijn wanneer je niet thuis bent.

Vraag een offerte aan

 

 

Verisure nieuws