
Stel, je hoort ’s avonds iets verdachts bij de voordeur of een van de medewerkers is de winkel aan het afsluiten en er valt iets in het magazijn. Een van je eerste reflexen? De camerabeelden terugkijken. Logisch, want je wilt weten wat er aan de hand is. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van de regels rondom het bekijken van beveiligingsbeelden. In dit artikel leggen we uit wanneer je wél mag terugkijken, wat de wet toestaat en hoe je dit goed en veilig regelt.
Het nut van camerabeelden terugkijken
Je vraagt je wellicht af wat eigenlijk het nut is van het terugkijken van camerabeelden. In situaties als inbraak, diefstal of vandalisme helpen beelden om duidelijk te krijgen wat er is gebeurd. Bovendien kunnen ze als bewijs dienen bij de politie of verzekering. Zonder camerabeelden kan het lastig zijn om aan te tonen wie schade heeft veroorzaakt.
Ook buiten noodsituaties bieden camerabeelden waarde. Ze geven je inzicht en controle over wat er gebeurt op je terrein, of dat nu je woning of je bedrijf is. Ben je niet thuis of op de zaak? Dan is het prettig dat je op afstand een oogje in het zeil kunt houden. Camerabewaking zorgt dus niet alleen voor veiligheid, maar ook voor gemoedsrust.
Wanneer mag ik camerabeelden terugkijken? Dit zegt de wetgeving
Niet iedereen mag zomaar camerabeelden terugkijken. In Nederland gelden strenge voorwaarden voor cameragebruik die zijn opgenomen in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze gelden voor zowel particulieren als bedrijven. Meer informatie over de AVG vind je op de website Autoriteit Persoonsgegevens.
Particulieren
Als particulier mag je camerabeelden terugkijken van je eigen woning, tuin of oprit. Wat je niet mag, is gericht filmen op de openbare weg of beelden maken van iemand die in de woning werkt, zoals een schoonmaker of klusjesman. Heb je daar (per ongeluk) beelden van gemaakt? Dan mag je die niet zomaar terugkijken, omdat je de privacy van anderen schendt.
Uitzondering op de regel
Toch bestaan er voorwaarden waarin je de beelden van de openbare weg mag terugkijken. Bijvoorbeeld als een beveiligingscamera de enige mogelijkheid is om je eigendom te beschermen tegen inbraak, diefstal of vandalisme. Daarbij is het belangrijk dat je een goede afweging hebt gemaakt tussen je eigen belang en het privacybelang van de gefilmde mensen.
Aandachtspunten:
Film alleen je eigen terrein, niet de stoep of straat.
Gebruik een alarmsticker om cameratoezicht aan te geven.
Bewaar beelden zo kort mogelijk.
Deel beelden niet met anderen.
Maak gezichten van voorbijgangers onherkenbaar.
Beveilig de beelden met een sterk wachtwoord.
Respecteer de privacy van anderen.
Bedrijven
Als bedrijf mag je camerabeelden terugkijken van de bedrijfsruimte. Dat mag alleen als er een gegronde reden is, bijvoorbeeld om eigendommen te beschermen of de veiligheid van personeel te waarborgen. Het monitoren van werknemersprestaties mag dus niet, evenals camera’s ophangen in wc’s, badkamers of kleedhokjes.
Verborgen camera
Een verborgen camera lijkt misschien een handige oplossing, maar je mag deze alleen gebruiken in uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld diefstal of fraude aan het licht brengen die je niet op een andere manier kunt aantonen. Ook dan gelden strikte regels. Zo moet je vooraf duidelijk maken dat verborgen cameratoezicht in sommige gevallen mogelijk is en je mag de camera alleen tijdelijk inzetten. Laat je altijd adviseren door een professional.
Aandachtspunten:
Integreer cameratoezicht in je totale beveiligingsplan.
Vraag vóóraf toestemming aan de ondernemings- of medezeggenschapsraad.
Informeer duidelijk over het cameratoezicht.
Geef betrokkenen inzage- en bezwaarrechten.
Voer een DPIA uit bij een hoog privacyrisico.
Bewaar beelden zo kort mogelijk.
Deel beelden niet met onbevoegden.
Beveilig de beelden met een sterk wachtwoord.
Wie mag de beveiligingscamerabeelden terugkijken?
Niet iedereen mag camerabeelden terugkijken. Als particulier ben jij als huiseigenaar bevoegd om de beelden in te zien, maar je mag deze niet delen met anderen of online zetten. Bij bedrijven geldt dat alleen medewerkers met een bevoegde functie, zoals een manager of afdelingshoofd, toegang hebben tot de beelden.
Bij uitzonderingen mogen autoriteiten als de politie de beelden opvragen, bijvoorbeeld bij een incident of als inzage verplicht is volgens de wet- en regelgeving. Ook een meldkamer mag meekijken om een bepaalde gebeurtenis te kunnen verifiëren bij een melding. Daarbij blijft het belangrijk dat er zorgvuldig wordt omgegaan met privacy.
Mag mijn werkgever camerabeelden bekijken?
Je baas mag niet zomaar camerabeelden bekijken. Dat mag alleen als het echt nodig is om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen, bijvoorbeeld bij een incident of het vermoeden van diefstal. Camerabeelden mogen niet worden gebruikt om je functioneren te beoordelen of als aanleiding voor een gesprek over je werkprestaties.
Is er sprake van een ernstige situatie, zoals diefstal of vernieling? Dan mogen de beelden wel worden gebruikt. Het moet altijd duidelijk aangegeven zijn dat er camerabewaking is en je hebt altijd het recht om deze beelden in te zien en te laten verwijderen.
Mag ik camerabeelden delen met derden, zoals politie of buren?
Je mag camerabeelden niet zomaar delen met een externe partij, zoals buren, collega’s of op sociale media. Ook het plaatsen in een WhatsApp-groep is niet toegestaan, tenzij de gefotografeerde of gefilmde personen daarvoor toestemming hebben gegeven.
Is er sprake van een strafbaar feit, zoals inbraak of vernieling? De camerabeelden dienen dan als bewijs en mag je wél delen met de politie, bijvoorbeeld bij het doen van aangifte. In sommige gevallen kan de politie ook zelf de beelden bij je opvragen of vorderen, bijvoorbeeld om de openbare orde te waarborgen. Houd er altijd rekening mee dat je zorgvuldig moet omgaan met de privacy van anderen.
Hoelang mag je camerabeelden bewaren?
Er bestaat geen vaste bewaartermijn die de AVG voorschrijft voor camerabeelden. Wel geldt het uitgangspunt: bewaar zo kort mogelijk en alleen voor het doel waarvoor ze zijn opgenomen. Je mag beelden dus bewaren zolang dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld tijdens het afhandelen van een incident. Zodra dat is afgerond, moet je de beelden direct verwijderen.
Hoe kun je Verisure-camerabeelden terugkijken?
Ben je klant bij Verisure of overweeg je onze beveiligingsdiensten? Dan wil je vast weten hoe je de Verisure-camerabeelden kunt terugkijken. Dit doe je eenvoudig via de Verisure App. De beelden worden tijdelijk, veilig en versleuteld opgeslagen op een cloudserver in Europa.
Je kunt op elk moment en vanaf elke locatie meekijken, maar dat hoeft niet continu. Het systeem detecteert namelijk automatisch verdachte bewegingen en stuurt direct een melding naar de 24/7 meldkamer. Bij een bevestigde situatie zorgen onze operatoren voor een snelle en professionele opvolging, inclusief inschakeling van hulpdiensten. Zo ben je altijd beter beschermd, zonder dat je er zelf voortdurend op hoeft te letten.
Camerabeelden terugkijken? Kies altijd voor een professionele installatie
Na het lezen van dit artikel weet je precies wanneer je camerabeelden mag terugkijken en wie dat mag. Wil je jouw woning of bedrijf beter beschermen én voldoen aan de richtlijnen? Camera’s ophangen op de juiste manier is hierbij essentieel. Een professional weet precies wat mag en waar je op moet letten.
De experts van Verisure komen graag bij je langs voor een gratis beveiligingsstudie. Je krijgt persoonlijk advies over de juiste camera’s en een alarmsysteem dat past bij jouw woning of bedrijf. Vraag eenvoudig een offerte aan op onze website of laat je telefoonnummer achter en we nemen contact met je op.