Inbraak
Inbraakpreventie: 6 tips tegen inbrekers - Verisure
Inbraakpreventie: 6 tips tegen inbrekers - Verisure

 

Inbraakpreventie: 6 tips om inbraak te voorkomen

Een inbraak wil je het liefst kosten wat het kost voorkomen. Toch lukt het soms niet. Gelukkig weten we wel dat de meeste inbrekers gelegenheidsinbrekers zijn die hun kans pakken als ze die krijgen. Hoe je dit voorkomt? Geef inbrekers geen kans met inbraakpreventie. In dit artikel vertellen we je meer hierover en geven we je 6 inbraakpreventietips om inbrekers buiten te houden.

 

Inbraakpreventie: 6 tips tegen inbrekers - Verisure

 

Wat is inbraakpreventie?

Inbraakpreventie verwijst naar maatregelen die je neemt om te voorkomen dat inbrekers je huis of bedrijf binnendringen. Het doel is om de kans op inbraak te verkleinen door inbrekers af te schrikken en de toegang tot het gebouw zo moeilijk mogelijk te maken. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van beveiligingscamera’s of shocksensoren. Maar ook eenvoudige maatregelen als het goed sluiten van ramen en deuren is een voorbeeld van inbraakpreventie.

 

Waarom inbraakpreventie?

Inbraakpreventie verkleint de kans op ongewenste indringers en verhoogt de veiligheid van je huis of bedrijfspand. Maar waarom is inbraakpreventie zo belangrijk? In de onderstaande alinea’s gaan we er dieper op in.

 

Voorkomt financiële schade

Een inbraak betekent niet alleen dat waardevolle spullen worden meegenomen. Vaak komen er herstelkosten bij kijken, zoals gebroken sloten of ramen. Dit betekent dat je niet alleen kostbare apparatuur opnieuw moet aanschaffen, maar ook de kapotte deuren en ramen moet laten herstellen. De kosten kunnen in totaal dus hoog oplopen. Met inbraakpreventie voorkom je financiële schade.

 

Voorkomt emotionele schade

Naast financiële schade, is er ook sprake van emotionele schade. Een inbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Je kunt bijvoorbeeld angst en stress ervaren, en je niet meer veilig voelen in huis of het bedrijfspand. Bovendien kunnen inbrekers spullen meenemen van emotionele waarde die vrijwel niet te vervangen zijn. Goede inbraakpreventie kan zulke situaties voorkomen.

 

Verhoogt de veiligheid van de buurt

Tot slot zorgt inbraakpreventie voor een veiligere buurt. Of het nu een woonomgeving of een bedrijfsterrein is. Een wijk met goede preventiemaatregelen is minder aantrekkelijk voor inbrekers. Denk bijvoorbeeld aan een appgroep of buurtwachten.

 

Hoe breken inbrekers in?

Inbrekers houden van eenvoudige en snelle methoden om binnen te komen. Maar voordat ze dit doen, controleren ze het gebouw als ze denken dat niemand thuis is. Bijvoorbeeld overdag als je aan het werk bent, tijdens de feestdagen of als je op vakantie bent. Vaak verkennen inbrekers eerst de omgeving en markeren ze het gebouw om aan te geven wat een potentieel doelwit is. Bijvoorbeeld een klein teken op de brievenbus of een takje tegen de voordeur.

Is de inbreker vrijwel zeker van het doelwit? Dan forceert diegene in de meeste gevallen een deur of raam met eenvoudig gereedschap als een schroevendraaier of koevoet. Vervolgens gaat de indringer op zoek naar waardevolle spullen die makkelijk te verplaatsen zijn. Denk aan laptops, telefoons, sieraden en geld. Hiervoor gaat de inbreker naar specifieke plekken, zoals slaapkamers en kantoren.

Wil je meer weten? Lees dan ons artikel over hoe inbrekers denken.

 

Inbraakpreventie: 6 tips tegen inbrekers - Verisure

 

Wat te doen tegen inbrekers?

Een inbraak is erg vervelend. Gelukkig kun je preventiemaatregelen nemen om de kans op een inbraak zo klein mogelijk te houden en het inbrekers zo lastig mogelijk te maken. Hieronder bespreken we verschillende inbraakpreventiemiddelen.

 

Verschillende inbraakpreventiemiddelen

Er bestaan diverse middelen voor inbraakpreventie voor zowel huizen als bedrijfspanden. Inbraakpreventie voor de voordeur zijn bijvoorbeeld:

• hang- en sluitwerk;
• raam- en deurvergrendeling;
• een videodeurbel;
• hekken en tralies.

De bovenstaande middelen kun je versterken met een professioneel alarmsysteem dat 24/7 in verbinding staat met een meldkamer. Maar ook aanvullende beveiligingsproducten als binnencamera’s zijn een goede investering. En inbraakpreventie voor een winkel? Systemen als rookgordijnen en shocksensoren bieden extra bescherming.

 

Hoe bescherm je jouw huis of bedrijf tegen inbraak? 6 tips voor inbraakpreventie

Om inbraken te voorkomen, is het essentieel om je huis of bedrijf te beschermen. Daarom delen we 6 effectieve tips voor inbraakpreventie met je tegen ongewenste bezoekers.

 

1. Maak de buitenkant van het gebouw inbraakproof

• Plaats anti-inbraakverlichting met bewegingssensoren om inbrekers af te schrikken. Verlichting zorgt ook voor extra zichtbaarheid rondom het gebouw.
• Plaats bewakingscamera’s om (op afstand) een oogje in het zeil te houden. Ook leg je verdachte activiteiten vast.
Ruim losse spullen op rondom het gebouw, zoals containers, ladders en andere hulpmiddelen. Inbrekers gebruiken deze objecten om via een open raam binnen te dringen.
Verstop geen sleutels onder de deurmat, of in een brievenbus of bloempot, zodat inbrekers snel naar binnen kunnen.
• Schaf een anti-inbraakbrievenbus aan, zodat hengelen met ijzer onmogelijk is.
• Plaats anti-inbraakstickers om te laten zien dat je beveiligingsmaatregelen hebt genomen.

 

2. Laat zien dat je (echt) aanwezig bent

Wanneer inbrekers denken dat er iemand aanwezig is, slaan ze minder snel toe. Installeer dus automatische timers op verlichting en elektronica voor een bewoonde indruk. Gebruik de timers op verschillende tijden, zodat het lijkt alsof er normale dagelijkse activiteiten plaatsvinden.

Ben je weg? Laat dan een auto op de oprit staan. Dit geeft de indicatie dat er iemand thuis is. Vraag bijvoorbeeld aan een vertrouwde buur om de auto op jouw oprit te parkeren. Je kunt diezelfde buur ook vragen om een oogje in het zeil te houden als je voor een paar dagen weg bent. Bijvoorbeeld door de post weg te halen en gordijnen te openen en te sluiten.

 

3. Kies voor goede sloten, en houd deuren en ramen dicht

Ook goede sloten op ramen en deuren zorgen ervoor dat inbrekers buiten blijven. Laat dus kwaliteitssloten plaatsen met een SKG-keurmerk. Deze sloten bieden een hoge mate van bescherming tegen inbraak.

Daarnaast kun je extra vergrendeling plaatsen voor meer veiligheid. Zoals de LockGuard, ons deurslot waarmee je de voordeur op afstand kunt openen en vergrendelen. Het deurslot staat in verbinding met een bewakingscamera, waardoor je ziet wie er voor de deur staat.

Extra tip: Hang geen adres aan je sleutelbos en laat geen sleutels aan de binnenkant van sloten zitten. Sluit ook altijd ramen en deuren goed als je weggaat. Ook al is het 5 minuten.

 

4. Zorg voor sociale controle via buurtpreventie

• Houd regelmatig contact met buren. Dit bevordert een gevoel van gemeenschap en alertheid.
• Zet een appgroep op als effectief communicatiemiddel om snel informatie te delen over een verdachte situatie.
• Neem gezamenlijke maatregelen, zoals het plaatsen van buurtcamera’s of buurtpreventieborden.

 

5. Leg kostbare apparatuur uit het zicht

Inbrekers kijken door ramen en deuren om te zien of er iets te halen valt. Houd waardevolle spullen uit het zicht. Berg laptops, telefoons en andere elektronica op als je ze niet gebruikt. Of gebruik een kluis om waardevolle spullen als sieraden en geld extra te beschermen.

 

6. Laat niet zien dat je op vakantie gaat

Onze laatste inbraakpreventietip luidt: laat niet zien dat je op vakantie bent.

• Pak de auto of caravan niet in het volle zicht in.
• Laat de buren de post dagelijks weghalen.
• Vraag de buren om gordijnen open en dicht te doen.
• Plaats een andere auto op de oprit.
• Gebruik een tijdschakelaar op verlichting en elektronica.
• Plaats niet op sociale media dat je op vakantie bent.
• Vertel alleen aan een beperkt aantal familieleden dat je weggaat.
• Maak je huis leefbaar door gebruikte vaat, kranten en speelgoed te laten staan.

 

Tot slot: wat moet je doen als er inbrekers zijn?

Zijn er inbrekers in je huis of bedrijf aanwezig? Dan is het allereerst belangrijk dat je kalm blijft en geen geweld gebruikt. Ga ook niet in de weg van de inbreker staan als je thuis bent. Je persoonlijke veiligheid is belangrijker dan bezittingen. Schrijf als het kan de uiterlijke kenmerken van de persoon op en geef dit door aan de politie. Volg ook de instructies van de politie op en neem contact op met je verzekeringsmaatschappij.

 

Kies voor professionele inbraakpreventie

Inbraakpreventie is belangrijk om financiële en emotionele schade te voorkomen, en de veiligheid van je huis of bedrijfspand te verhogen. Door onder andere de buitenkant van het gebouw inbraakproof te maken en ervoor te zorgen dat je afwezigheid niet opvalt, ben je al goed op weg.

Een aangesloten alarmsysteem met 24/7 bewaking is hiervoor de meest efficiënte optie om je huis of bedrijf te beveiligen. Verisure voorziet je graag in deze huisbeveiliging en bedrijfsbeveiliging. Start direct jouw offerte via onze website, of laat je telefoonnummer achter en we bellen je gratis terug.

Inbraak