Inbraak
Raambeveiliging: 7 tips om de juiste te kiezen - Verisure
Hoe kies je de juiste raambeveiliging? 7 handige tips

 

Hoe kies je de juiste raambeveiliging? 7 handige tips 

Wist je dat de meeste inbraken via een raam of deur plaatsvinden? Het is dus belangrijk om de ramen van je huis of bedrijfspand goed te beveiligen. In dit artikel vertellen we je welke methodes inbrekers gebruiken om een raam open te breken. Ook geven we je 7 tips om de juiste raaminbraakbeveiliging te kiezen.

 

Hoe kies je de juiste raambeveiliging? 7 handige tips - Verisure

 

Wat is raambeveiliging?

Raambeveiliging verwijst naar de maatregelen die je neemt om ramen te beschermen tegen inbraak. Het doel is om de toegang tot je huis of bedrijfspand lastiger te maken voor inbrekers en daarmee de veiligheid van het gebouw te verhogen. Voorbeelden van raambeveiliging zijn speciale sloten, een alarmsysteem of een raamuitzetter.

 

Waarom is raaminbraakbeveiliging nodig?

Wist je dat het een inbreker slechts 3 minuten kan kosten om een raam open te breken? Onbeveiligde ramen zijn een uitnodiging voor inbrekers. Als ze eenmaal binnen zijn, nemen ze waardevolle spullen mee die niet alleen financiële schade, maar ook emotionele schade veroorzaken. Het gevoel van veiligheid in je eigen huis of het bedrijf waar je werkt, wordt aangetast. Goede raambeveiliging is onderdeel van inbraakpreventie.

 

Hoe wordt een raam opengebroken?

Er zijn verschillende manieren die inbrekers gebruiken om een raam open te breken. Hieronder vind je 4 veelgebruikte methoden.

 

1. Open wrikken

Open wrikken is een inbraakmethode waarbij inbrekers met een koevoet of schroevendraaier een raam forceren. Het gereedschap wordt tussen het raam en het kozijn geplaatst om het raam te openen. Omdat deze methode weinig geluid maakt, valt het minder op.

 

2. Insluipen

De eenvoudigste manier voor een inbreker om binnen te komen, is via insluipen. Diegene komt makkelijk binnen via een open raam. Inbrekers profiteren van je onoplettendheid: je gaat bijvoorbeeld kort weg en sluit het raam niet. Of je gaat boven douchen en laat het raam beneden openstaan.

 

3. Scharnierpen eruit tikken

Scharnierpen eruit tikken is een methode waarbij de pen uit de scharnieren van een openslaand raam wordt geslagen. Inbrekers hebben hiervoor alleen een hamer, spijker of ander scherp voorwerp nodig. De techniek gebruiken ze vaak bij oudere ramen met zichtbare scharnieren.

 

4. Gaatjes boren

Bij de techniek ‘gaatjes boren’ maakt een inbreker gaatjes onder de raamsluiting. Vervolgens probeert diegene met een ijzerdraad de grendel te openen. Dit gebeurt vaak bij oudere raamsloten die minder beveiligd zijn tegen zulke aanvallen.

Wil je meer weten? Lees dan ons artikel over hoe inbrekers denken.

 

Inbraakbeveiliging voor verschillende ramen

Er bestaan diverse soorten inbraakbeveiliging voor ramen. Goede inbraakbeveiliging voor een wc-raam is bijvoorbeeld de barrièrestang of een raamuitzetter. Kan het raam niet open? Dan is (sier)tralies een mooie optie. Deze inbraakbeveiliging is voor een open raam niet geschikt, omdat je het raam dan niet meer kunt openen. In dit geval is een barrièrestang of valraambeveiliging een betere keuze. Ook voor een draai-kiepraam of een dakraam zijn geschikte producten voor raambeveiliging op de markt verkrijgbaar.

 

Hoe kies je de juiste raambeveiliging? 7 handige tips - Verisure

 

Hoe ramen beveiligen tegen inbraak? 7 tips om de juiste keuze te maken

Ramen zijn naast deuren een zwakke plek in de beveiliging van je huis of bedrijfspand. Daarom is het essentieel om ze veiliger te maken tegen inbraak. Hieronder delen we 7 handige tips met je om je ramen beter te beschermen.

 

1.  Kies voor trillingsdetectie

Trillingsdetectie is een technologie die reageert op pogingen tot inbraak door trillingen of schokken te detecteren die worden veroorzaakt door het forceren van een raam. Vervolgens wordt het alarmsysteem geactiveerd.

 

2. Plaats een veiligheidsstang bij kleine ramen

Inbrekers hebben maar een paar centimeter nodig om binnen te komen. Plaats daarom een veiligheidsstang bij kleine ramen op de begane grond. Een veiligheidsstang is een stevige, metalen staaf die als fysieke barrière dient tegen inbrekers. Hierdoor is het voor inbrekers lastiger om binnen te dringen.

 

3. Zet dievenklauwen in de constructie

Dievenklauwen zijn metalen pinnen die voorkomen dat ramen uit de sponningen worden getild. Deze pinnen maken het voor inbrekers moeilijker om ramen te forceren. Bovendien zijn dievenklauwen geschikt voor diverse raamtypes, waardoor ze een veelzijdige beveiligingsoptie zijn.

 

4. Plaats een raamuitzetter

Met een raamuitzetter kun je een raam op een kier zetten. Hierdoor hoef je het raam niet volledig te openen, wat een kleiner risico vormt voor inbraken. Bovendien gaat het raam niet klapperen door de wind, waardoor je daar geen omkijken naar hebt. Sluit echter wel het raam goed als je jouw huis of het bedrijfspand verlaat.

 

5. Kies voor het SKG-keurmerk 

Hang- en sluitwerk met het SKG-keurmerk voldoen aan strenge eisen op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid. Kies daarom voor hang- en sluitwerk met dit keurmerk voor een optimale bescherming tegen inbraakpogingen. 

 

6. Zet rolluiken voor de ramen

Een rolluik is niet alleen een goede oplossing om de zon en kou buiten het gebouw te houden. Het beschermt je ook tegen inbraak. Rolluiken zijn namelijk stevig en lastig op te tillen. Inbrekers slaan hierdoor het gebouw liever over, op zoek naar een makkelijker doelwit.

 

7. Ga voor inbraakwerend glas

Onze laatste tips voor de juiste raambeveiliging: ga voor inbraakwerend glas. Je kunt het raam goed beveiligen met een sterk slot, maar inbrekers kunnen ook het raam intikken. Inbraakwerend glas zorgt ervoor dat inbrekers er langer over doen om een raam kapot te maken. Zo verklein je de kans op een succesvolle inbraak.

 

De laatste tip: raaminbraakbeveiliging van Verisure

Inbrekers maken vaak gebruik van open en slecht beveiligde ramen om in je huis of bedrijfspand te komen. Kwalitatieve raambeveiliging is essentieel om deze inbrekers te weren. Dit kan onder andere door shocksensoren te plaatsen of door te kiezen voor inbraakwerend glas.

Ben je op zoek naar professionele raaminbraakbeveiliging? Met de shocksensor van Verisure beveilig je al jouw ramen. Bij inbraakdetectie activeren de sensoren het alarmsysteem dat 24/7 in verbinding staat met onze meldkamer. De poging tot inbraak wordt al gedetecteerd voordat de inbreker toeslaat en de operators van de meldkamer ondernemen direct actie door bij een geverifieerde inbraak contact op te nemen met de politie of andere hulpdiensten. 

Start direct jouw offerte voor een op maat gemaakt beveiligingsplan via onze website, of laat je telefoonnummer achter en we bellen je gratis terug.

Inbraak