
Waar moet je een rookmelder plaatsen?
Als het om brandpreventie gaat, is een rookmelder ontzettend belangrijk. Maar een brandalarm op een willekeurige plek is niet slim. Een verkeerd geplaatste brandmelder kan bijvoorbeeld te laat reageren of een vals alarm afgeven. In dit artikel ontdek je waar je rookmelders moet plaatsen voor maximale veiligheid.
Waarom is de juiste plaatsing van rookmelders zo belangrijk?
Het is erg belangrijk om rookmelders op de juiste plek te hangen. Brand verspreidt zich namelijk razendsnel. Binnen een paar minuten kan een klein vlammetje uitgroeien tot een levensbedreigende situatie. Hangt de rookmelder op de verkeerde plek? Dan kan dit ervoor zorgen dat brand en/of rook te laat wordt opgemerkt. En dat is levensgevaarlijk. Een brandalarm waarschuwt je op tijd, zodat je kostbare seconden wint om jezelf en anderen in veiligheid te brengen.
Een rookmelder is verplicht sinds 1 juli 2022
Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder wettelijk verplicht op elke verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken. Als huiseigenaar ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Huur je een woning? Dan moet de verhuurder zorgen voor een brandalarm. De brandweer adviseert rookmelders met een batterijlevensduur van tien jaar en een totale levensduur van eveneens tien jaar.
Wat als je geen rookmelders hebt?
Wanneer je geen of voldoende rookmelders hebt, dan bestaat de kans dat je een boete krijgt die kan oplopen tot € 500,-. Ook is het mogelijk dat de verzekeraar geen vergoeding uitkeert bij brandschade. Maar het allerbelangrijkste: je brengt jezelf en anderen in gevaar.
Goed om te weten: In principe hoef je geen brandalarm te plaatsen op een zolder of in een kelder als je die gebruikt voor het opbergen van spullen.
Waar plaats je rookmelders? Dit is de beste plek
Jij vraagt je wellicht af: waar moet je rookmelders plaatsen? Om ervoor te zorgen dat het brandalarm goed functioneert, is een strategische locatie belangrijk. Een rookmelder hang je op in de hal en op de overloop, omdat dit vaak de vluchtroute is als er brand uitbreekt. Zorg ervoor dat de brandmelder is bevestigd aan het plafond met minimaal 50 centimeter afstand vanaf de omliggende muren en minimaal 30 centimeter van een lamp.
Een rookmelder plaatsen bij een schuin plafond
Hoe zit het dan als je woning een schuin plafond heeft? In dit geval bevestig je het brandalarm op 90 centimeter afstand vanaf het hoogste punt van het plafond. Zorg er vooral voor dat de melder niet dichterbij wordt opgehangen. De kans bestaat namelijk dat door stilstaande lucht de (brand)rook de sensor van het apparaat niet bereikt, waardoor je niet op tijd wordt gewaarschuwd.
5 andere plekken voor de plaatsing van een rookmelder
De hal of overloop is niet de enige plek waar je een brandmelder kunt plaatsen. Voor maximale veiligheid plaats je ook een melder:
1. nabij de keuken (met een gasfornuis);
2. in de woonkamer (met een open haard of kachel);
3. in de garage (waar je een e-bike of accu oplaadt);
4. in de buurt van een wasmachine en/of droger;
5. in de (kinder)slaapkamer.
Waar moet je rookmelders niet plaatsen?
Hoewel er verschillende geschikte plekken zijn om rookmelders te plaatsen, zijn er ook locaties die je moet vermijden. Zo voorkom je dat de rookmelder piept zonder reden. Plaats het apparaat vooral niet op de volgende plekken:
1. Badkamer: Stoom kan de lichtgevoelige cel van een optische rookmelder blokkeren, wat tot vals alarm kan leiden. Een thermische rookmelder, ook wel hittemelder genoemd, is een betere optie.
2. Boven de verwarming: De warmte van de verwarming kan ervoor zorgen dat rook de melder niet goed bereikt.
3. Plekken met tocht: Op tochtige locaties, zoals naast een raam, ventilator of ventilatieopening, kan rook worden weggeblazen voordat de melder deze detecteert.
4. Keuken: Kookdampen en stoom van de vaatwasser kunnen een rookmelder onterecht activeren. Kies op deze locatie bij voorkeur voor een thermische melder.
5. Locaties met extreme temperaturen: Op plekken waar de temperatuur boven de 40 °C of onder 0 °C kan komen, zoals op een vliering of direct naast een open haard, kan de werking van de melder worden beïnvloed.
Hoeveel rookmelders heb je nodig?
Zoals je eerder in dit artikel hebt gelezen, zijn rookmelders verplicht. Maar hoeveel heb je er nodig? Hang ten minste rookmelders op verdiepingen waar zich een woonkamer, slaapkamer of keuken bevindt. In de meeste gevallen is dit dus twee à drie rookmelders voor een rijtjeshuis. Voor extra veiligheid is het verstandig om ook op andere locaties een rookmelder te plaatsen, zoals nabij de keuken en in de woonkamer. Je kunt het zo onthouden: hoe groter de woning, hoe meer rookmelders er nodig zijn.
Tip: Via de Rookmelderwijzer achterhaal je hoeveel brandmelders je nodig hebt. Of laat je adviseren door een specialist als je twijfelt.
Hoe monteer je een rookmelder?
Een rookmelder ophangen kan op twee manieren. De meeste rookmelders worden geleverd met standaard montagemateriaal, zoals schroeven en pluggen. Je kunt het apparaat ook bevestigen door te plakken, zodat je niet hoeft te boren. Wil je er zeker van zijn dat de rookmelder correct wordt geplaatst? Schakel dan het beste een specialist in.
Plaatsen is niet genoeg: zo onderhoud je rookmelders
Met het ophangen van rookmelders ben je al goed op weg. Maar alleen het plaatsen is niet genoeg. Een brandalarm redt alleen levens als het apparaat goed werkt. Daarom is het belangrijk dat je de melders goed onderhoudt. De volgende drie tips gaan je erbij helpen:
1. Test je rookmelder maandelijks door op de testknop te drukken. Vervang de batterij of controleer de stroomvoorziening als de melder niet werkt.
2. Maak de rookmelder regelmatig schoon met een doekje of stofzuiger met een klein opzetstuk om stof en kleine beestjes te verwijderen.
3. Vervang de rookmelder na tien jaar om er zeker van te zijn dat het apparaat goed beschermt.
Ben je klant bij Verisure? Bel dan eerst naar 088 088 8999 voordat je de batterij vervangt. Het vervangen kan namelijk een sabotagealarm activeren.
Een rookmelder plaatsen: laat het over aan een specialist
Een goed geplaatste rookmelder kan levens redden. Zorg er daarom voor dat je minimaal één brandmelder per verdieping hebt, het liefst nog meer. Wil je het nóg beter doen? Laat dan kwalitatieve rookmelders in combinatie met een professioneel alarmsysteem plaatsen door een specialist, zoals Verisure.
Koppelbare rookmelders met een 24/7 meldkamer
De draadloze rookmelders zijn gekoppeld aan ons alarmsysteem. Zodra één melder (brand)rook detecteert, worden alle andere rookmelders automatisch geactiveerd voor maximale veiligheid. Onze 24/7 meldkamer ontvangt de alarmmelding en schakelt direct de hulpdiensten in als er daadwerkelijk sprake is van een noodsituatie. Ben je benieuwd naar het systeem? Start direct jouw offerte via onze website, of laat je telefoonnummer achter en we bellen je kosteloos terug.